Νομοθεσία περί προστασίας δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του Ν. 4235/2014

Υποχρεώσεις ιδιοκτητών κατοικίδιων σύμφωνα με το Ν.4235/2014:

  • Καθίσταται πλέον υποχρεωτική η σήμανση και η καταγραφή  κάθε ζώου συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένων και των σκυλιών που χρησιμοποιούνται για την φύλαξη ποιμνίων.
  • Ο ιδιοκτήτης κάθε ζώου συντροφιάς υποχρεούται να ενημερώνει τον κτηνίατρο, που έχει πιστοποιηθεί, για τη μεταβολή των στοιχείων, που έχουν καταχωριστεί στη βάση δεδομένων και αφορούν είτε τον ίδιο (όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου ισοδύναμου εγγράφου) είτε το ζώο συντροφιάς, που έχει δηλώσει στο όνομά του (όπως θάνατος, παράδοση σε άλλον ιδιοκτήτη), το αργότερο εντός 15 ημερών από τη μεταβολή, με σκοπό να επικαιροποιούνται οι πληροφορίες της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης. Της προθεσμίας αυτής εξαιρείται η απώλεια, η οποία δηλώνεται εντός 5 ημερών.
  • Σε κάθε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτήτη είναι απαραίτητη η σχετική επισημείωση στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου από τον κτηνίατρο, ατελώς, κατά την ετήσια κτηνιατρική εξέταση του ζώου ή κατά τον εμβολιασμό του, προκειμένου να ενημερώνεται και η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση.
  • Ο ιδιοκτήτης  θα πρέπει να τοποθετήσει   στο περιλαίµιο του ζώου τη µεταλλική κονκάρδα, που παραλαµβάνει  κάθε χρόνο από τον κτηνίατρο κατά τον ετήσιο αντιλυσσικό εµβολιασµό του.
  • Κατά τον περίπατο του κατοικιδίου, ο ιδιοκτήτης οφείλει να καθαρίζει άμεσα από το περιβάλλον τα περιττώματα του ζώου. Η μη τήρηση της υποχρέωσης αυτής  επιφέρει στον ιδιοκτήτη πρόστιμο.
  • Ο ιδιοκτήτης κατοικιδίου οφείλει να προσκομίζει ή  να αποστέλλει ταχυδρομικά, στον οικείο Δήμο όπου κατοικεί  αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του.
  • Προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν  ατυχημά  ο ιδιοκτήτης υποχρεούται  κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του.
  • Όταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλος αναπαραγωγής για εμπορικούς σκοπούς απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς. Άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών
  • Για τη χορήγηση της άδειας εκτροφήςαναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάςκαθώς και της άδειας εκπαιδευτή σκύλων σε επαγγελματίες εκτροφείς και ερασιτέχνες, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του τυχόν συναρμόδιου Υπουργού καθορίζονται οι ειδικοί όροι και οι προϋποθέσεις, που πρέπει να πληρούν οι χώροι εκτροφής, αναπαραγωγής, εμπορίας και εκπαίδευσης των ζώων συντροφιάς ως προς τις εγκαταστάσεις, τους χώρους διαμονής ή παραμονής των ζώων, τις συνθήκες ευζωίας και τον αναγκαίο εξοπλισμό ανά είδος ζώου.
  • Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό κατοικιδίων που μπορεί να διατηρεί ένας ένοικος πολυκατοικίας.  Σε περίπτωση όπου  βάσει καταστατικού της πολυκατοικίας υπάρχει περιορισμός, δεν μπορεί να έχει πάνω από δύο ζώα.Η διατήρηση κατοικιδίων σε διαμέρισμα πολυκατοικίας επιτρέπεται  σύμφωνα με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    • Να διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη
    • Να μην παραμένουν μόνιμα στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος ή τις βεράντες
    • Να τηρούνται στο διαμέρισμα οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικές και αστυνομικές διατάξεις
    • Να έχουν τσιπ  και  βιβλιάριο υγείαςΑπαγορεύεται η διατήρηση και παραμονή των κατοικιδίων σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας. Αλλά με τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων ενοίκων, επιτρέπεται στον κήπο, τον ακάλυπτο καθώς και την πιλοτή της πολυκατοικίας.
  •   Η μεταφορά των μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, επιβατηγά πλοία και ταξί  είναι επιτρεπτή  εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και φυσικά συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους.
  • Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους


Νομοθεσία περί προστασίας δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων

Σχετικά Άρθρα

Σχολιάστε